Пробація – 2021: підсумки та перспективи. За крок від свободи…



Пробація – 2021: підсумки та перспективи. За крок від свободи…
Більшість клієнтів пробації – засуджені, які відбувають покарання без позбавлення волі. Відповідно до уточненої статистичної інформації, протягом 2021 року по обліку органів пробації пройшла майже 121 тисяча (120 749) засуджених, які відбували покарання в громадах.
 При цьому серед основних напрямів пробації чинним законодавством визначено і досудову та пенітенціарну пробацію.
У рамках досудової пробації протягом 2021-го року:
 17, 9 тисяч досудових доповідей щодо осіб, обвинувачених у вчиненні кримінальних правопорушень, було складено працівниками пробації на запити судів.
 Майже 14 тисяч обвинувачених реалізували право на участь у складанні досудової доповіді, що сприяло судам у винесенні справедливих рішень з урахуванням отриманої об’єктивної інформації про особу та її життєдіяльність.
 85 % (15, 3 тисячі) підготовлених досудових доповідей містили висновок про можливість виправлення обвинувачених без ізоляції від суспільства.

 Віктор Васюк (Viktor Vasyuk), заступник директора Державної установи «Центр пробації»: «Зазначені факти свідчать про зростання довіри до пробації з боку тих, хто вчинив злочин і перебуває «у руках Феміди» за крок від свободи, а також суддів, які активно використовують зібрану та опрацьовану працівниками пробації інформацію для забезпечення справедливого правосуддя».
 Зміцнюючи партнерство Центру пробації та суддівського корпусу, у 2021 році спільно з Національною школою суддів розроблено та впроваджено 2 навчальні онлайн-курси про пробацію для суддів першої інстанції та працівників апаратів судів. Взаємодія в єдиній системі понять та цінностей сприятиме подальшому поширенню альтернативних ув’язненню санкцій та заходів, що відповідає меті розроблених Міністерством юстиції України законодавчих ініціатив.
 У співпраці з установами виконання покарань за підтримки міжнародних партнерів реалізовано пілотний проєкт щодо застосування пробації до умовно-достроково звільнених засуджених, які відбували покарання в місцях позбавлення волі. Проєкт закінчився із позитивним результатом щодо успішної соціальної адаптації правопорушників після тривалої ізоляції від суспільства.
 У рамках пенітенціарної пробації майже 8 тисяч засуджених у процесі підготовки до звільнення з місць позбавлення волі за участі органів пробації отримали сприяння у вирішенні питань про місце проживання, працевлаштування, соціальний супровід або соціальний патронаж при поверненні в громаду.
90% порушених питань вирішено позитивно. Решта – частково або перебували на розгляді.
 У найближчій перспективі, з ухваленням законів № 5359 та № 5360, здійснення нагляду за умовно-достроково звільненими від відбування покарання буде нормою, що застосовуватиметься до всіх осіб зазначеної категорії.
 Вдосконалюючи якість роботи органів пробації під час підготовки досудових доповідей, у 2022 році планується завершити роботу щодо методології її оцінювання з урахуванням стандартів, розроблених і затверджених за сприяння експертів проєкту ЄС «Право – Justice».
Міністерство юстиції України, Департамент з питань виконання кримінальних покарань