Підсумки пробація – 2021: матеріально-технічного забезпечення



Підсумки пробація – 2021: матеріально-технічного забезпечення
Олег Мельниченко, перший заступник директора Державної установи «Центр пробації»: «Ефективність пробації розпочинається з комфортних умов для спілкування з правопорушниками та людської поваги. Забезпечений і задововолений працівник більш мотивований та орієнтований на позитивний результат своєї роботи».
 На кінець 2021 року кожен працівник пробації забезпечений комп’ютерним обладнанням, що дозволяє виконувати свої посадові обов’язки та створює умови для роботи в Єдиному реєстрі засуджених та осіб, узятих під варту, і забезпечує перехід від паперового до електронного ведення справ клієнтів пробації. Третину офісної техніки, що є на балансі Центру пробації, було придбано саме в поточному році.
Для ефективного впровадження інформатизації в пробації також здійснено закупівлю:
програмного продукту (серверне та мережеве обладнання, ліцензійні програми) для покращення електронних сервісів пробації та забезпечення електронного документообігу між структурними підрозділами Центру пробації;
послуг та програмного забезпечення бухгалтерських програм.
Виконання кримінальних покарань без позбавлення волі забезпечує три тисячі працівників апарату Державної установи «Центр пробації», 24 філії та 573 органів пробації, які є в усіх містах та великих населених пунктах (селищах).
72 % приміщень, в яких функціонують підрозділи пробації, орендуються за 1 грн на рік.
При цьому розпочато роботу щодо прийняття на баланс Державної установи «Центр пробації» приміщень, в яких функціонують обласні філії та підрозділи пробації. На кінець року на балансі Центру пробації перебуває 8 приміщень, які у подальшому можуть бути модернізовані з урахуванням сучасних вимог.
Вперше в історії України у рамках бюджетного фінансування здійснено ремонтні роботи та створено 2 модельні офіси пробації ( у м. Києві). Загалом в Україні функціонує 7 модельних офісів пробації, 4 з яких – створено у 2021 році.
Проводиться активна робота щодо залучення до цієї роботи та створення умов для розвитку пробації на регіональному рівні ресурсів територіальних громад.
171 (29%) підрозділів пробації у 22 областях України включено до регіональних цільових програм соціально-культурного розвитку громад щодо забезпечення безпеки та правопорядку, відповідно до яких на період 2021 – 2025 років передбачено видатки з місцевих бюджетів на розвиток пробації (на регіональному рівні) у сумі 11 млн грн.
Для покращення умов роботи та ресоціалізації засуджених протягом 2021 року освоєно майже 840 тис грн, виділених органами місцевого самоврядування в рамках затверджених цільових програм.
Наразі тривають ремонтні роботи зі створення сучасного офісу пробації у м. Харків. У 2022 році також планується відкриття модельних офісів у Київській, Сумській та Кіровоградській областях.
Вирішується питання про створення у м. Києві Лівобережного офісу пробації (Деснянський та Дніпровський підрозділи пробації) у рамках програми «Безпечна столиця» при фінансовій підтримці Київської міської державної адміністрації.
для оперативного та ефективного прийняття рішень, пов’язаних із фінансово-господарською діяльністю підрозділів на регіональному рівні, розширено повноваження начальників обласних філій.