Свято тих, хто лікує душу й тіло та дбає про «оздоровлення» суспільства



Свято тих, хто лікує душу й тіло та дбає про «оздоровлення» суспільства
Сьогодні, 5 жовтня, у різних куточках нашої планети відзначають Міжнародний день лікаря, заснований в знак подяки і поваги до людей у білих халатах. Лікарі усіх напрямів у різних країнах на різних континентах борються за одне – життя своїх пацієнтів.
🤝 В Україні з розвитком волонтерства в пробації все частіше можемо говорити про історії лікарів, які, незважаючи на зайнятість безпосередньо на своїх робочих місцях, приймають рішення долучитися до порятунку людей, які оступилися та потрапили на облік органів пробації, і стають волонтерами пробації.
💐 Колектив Центру пробації щиро вітає всіх лікарів зі святом та бажає їм міцного здоров’я, вдячних пацієнтів та успішних історій! Лікарям та медичним працівникам – волонтерам пробації висловлюємо вдячність за підтримку й допомогу у роботі із правопорушниками задля попередження нових злочинів і «оздоровлення» суспільства!
👏 Пишаємось кожним, хто став волонтером пробації!!!
👩‍⚕️ Олександра ЛУК’ЯНОВА – лікар-нарколог КНП «Центральна районна лікарня» Ренійської районної ради (Одеська область) з 25-річним трудовим стажем. Майже 2 роки Олександра Георгіївна активно долучається до проведення соціально-виховної та індивідуально-профілактичної роботи з клієнтами пробації, криміногенною потребою яких визначено «Вживання алкоголю» та «Вживання наркотиків». Під її наглядом і лікарським супроводом майже два десятки клієнтів пробації під час іспитового строку фактично знову розпочали своє життя – без зловживання алкогольних напоїв та наркотичних речовин. І в цьому – її безпосередня заслуга.
🧑‍⚕️ Колега Олександри Лук’янової – Олександр КУДЛЮК з Вільшани Кіровоградської області також став волонтером пробації. Олександр Володимирович – лікар нарколог-психіатр КНП «Вільшанська ЦРЛ». Він систематично проводить профілактичні бесіди з клієнтами пробації щодо шкідливості вживання алкогольних напоїв. Працівники підрозділу пробації відзначають його позитивний влив на клієнтів пробації та профілактику залежностей у таких осіб.
🧑‍⚕️ Роман МЕДИНА у Вінницькій ОПНЛ ім. Ющенка працює на посаді молодшого медичного персоналу відділення № 7 «Центр по дослідженню тривалої втрати працездатності», а у Тиврівському районному відділі філії Центру пробації у Вінницькій області він на добровільній та безоплатній основі допомагає клієнтам пробації. Роман Анатолійович долучається до соціально-виховної роботи, проводить просвітницькі заходи, лекції та профілактичні бесіди, а також при потребі надає індивідуальні консультації клієнтам пробації з різноманітних питань. За сприяння Романа було позитивно вирішено питання про місце проживання одного із правопорушників.
🧑‍⚕️ У м. Київ волонтером Святошинського районного відділу пробації є головний лікар медичного центру «Імпульс+», лікар-кардіолог Євген ВОЛКОВ. Євген Олексійович проводить соціально-виховну та індивідуально-профілактичну роботу з клієнтами пробації на теми шкідливого впливу наркотичних речовин та тютюнокуріння на організм людини. Збереження здоров’я та профілактика різноманітних хвороб у людей різних соціальних категорій – основний вектор зусиль цього волонтера пробації. Адже у здоровому тілі – здоровий дух, а фізично та психічно здорові люди не вчиняють злочинів і дбають про безпечне суспільство.
👩‍⚕️ Такої ж думки про здоров’я нації і лікар-психіатр, нарколог КНП ТРР «Таращанська ЦРЛ» Ольга МАРЧУК, яка пів року тому стала волонтером пробації у Таращанському районному секторі пробації в Київській області. Ольга Миколаївна здійснює психологічне консультування та надає психологічну підтримку клієнтам пробації, проводить роз’яснювальну роботу щодо впливу алкогольних, наркотичних та психотропних речовин; сприяє в направленні на лікування засуджених, які мають певні залежності. Допомагає вона і працівникам пробації – при необхідності здійснює експертизу на стан сп’яніння клієнтів пробації та видає документи, які долучаються до матеріалів справи.
👩‍⚕️👩‍⚕️ У Магдалинівському районному секторі філії Центру пробації у Дніпропетровській області аж два волонтери пробації з числа медичного персоналу Магдалинівської центральної районної лікарні – Альона ЗІМЕН та Ірина ПІЦУЛА працюють на посаді медичної сестри. Основна увага цих волонтерок пробації зосереджена на профілактику алко- та наркозалежностей. У поточному році вони активно працюють із 12-ма клієнтами пробації. За їх сприяння 1 засуджений звернувся до лікаря нарколога та пройшов курс лікування від алкогольної залежності, 2 клієнта пробації перестали вживати наркотичні речовини, 6 осіб зменшили періодичність вживання алкогольних напоїв.
🧑‍⚕️ У Черкаській області медичні працівники є волонтерами у двох підрозділах пробації. У Звенигородському міськрайонному секторі пробації до роботи з клієнтами пробації активно долучається фельдшер, директор Звенигородської районної організації Червоного Хреста України Володимир СЛИНЬКО. Основною діяльністю волонтера є проведення індивідуально-профілактичних бесід та надання консультацій клієнтам пробації з питань ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, вірусного гепатиту С. Разом із цим, Володимир Гнатович допоміг 1 клієнту пробації підписати декларацію з сімейним лікарем, що допоможе йому отримувати кваліфіковану медичну допомогу. А двом засудженим допоміг в отримані паспорта громадянина України, що дозволить їм тепер отримати допомогу у службі зайнятості з питання працевлаштування.
🧑‍⚕️ У Корсунь-Шевченківському районному секторі пробації волонтером пробації є Назар ДІХНО – лікар-інфекціоніст КНП «Корсунь-Шевченківська ЦРЛ» Корсунь-Шевченківської районної ради, лікар кабінету «Довіра». Назар Іванович на базі кабінету «Довіра» постійно проводить різноманітні заходи та акції щодо профілактики соціально небезпечних, онкологічних та серцево-судинних захворювань. Неоціненною стала підтримка цієї людини і у боротьбі з поширенням коронавірусної інфекції COVID-19: лекції та практичні поради для клієнтів і працівників пробації, як і посильна допомога для підрозділу у забезпеченні засобами захисту (антисептичні засоби, медичні маски та гумові рукавички) – були вкрай необхідними для дотримання карантинних вимог та безпеки спілкування під час виконання працівниками пробації своїх посадових обов’язків.
👩‍⚕️ В умовах пандемії коронавірусної інфекції COVID-19 працівників Диканського районного сектору з питань пробації у Полтавській області підтримувала й продовжує допомагати у роботі з клієнтами пробації волонтерка пробації, голова регіонального офісу благодійної організації «Червоний Хрест» Наталія МЕЛЬНИК. Пані Наталія періодично інформує працівників та клієнтів пробації про стан захворюваності на COVID-19 у їхньому районі, про необхідні заходи попередження інфікування, забезпечила підрозділ інформаційними матеріалами для розуміння зазначеної проблеми. Окрім того, з клієнтами пробації Наталія Мельник проводить індивідуальні бесіди на теми: «Алкоголь у моєму житті», «Наркоманія як безодня» тощо, інформує їх про можливі способи реабілітації та послуги комунального некомерційного підприємства «Диканська лікарня планового лікування», де кожен може пройти відповідне лікування.
👩‍⚕️ Любов ПАТРУШЕВА, за освітою – молодший спеціаліст (медсестра), за покликом серця – волонтер пробації. Її діяльність, пов’язана з пробацією, розпочалась зовсім недавно. Менше місяця тому вона разом із провідним інспектором Первомайського міськрайонного відділу філії Центру пробації в Миколаївській області провела тест за шкалою нервово-психічної стійкості характеру та долучилася до розробки заходів індивідуальної роботи з клієнтом пробації, спрямованих на контроль за поведінкою та мисленням правопорушника.
👩‍⚕️ Анастасія БИКОВА – перший волонтер у Куп’янському міськрайонному відділі пробації в Харківській області. На час підписання договору про волонтерську діяльність вона навчалась у Куп’янському медичному коледжі та була волонтером громадської організації «Червоний Хрест». Проводила просвітницькі, інформаційні заходи як для підоблікових, так і для працівників відділу. Залучила відділ пробації до щорічної благодійної акції «Рюкзак добра». Нині Анастасія Олексіївна – дипломований спеціаліст, працює в Харківській обласній клінічній лікарні №22 на посаді медичної сестри. Вона продовжує навчатися в Харківському медичному університеті та продовжує співпрацювати з підрозділом пробації й допомагати клієнтам пробації.
🧑‍⚕️ Владислав ТИЩЕНКО наразі – студент 4 –го курсу Прилуцького медичного училища. Перейнявшись відданістю мами – начальника Прилуцького міськрайонного відділу філії ДУ «Центр пробації» в Чернігівській області Людмили ТИЩЕНКО cвоїй справі, він також вирішив долучитися до пробації – в якості волонтера пробації. У житті Владислав отримав багато нагород за призові місця – у фестивалях з бальних танців, змаганнях з авіамоделювання, гри на гітарі… У пробації він буде долучатися до роботи з неповнолітніми правопорушниками, аби показати їм захоплюючий світ без злочинів, наркотиків та алкоголю; на власному досвіді мотивувати їх до змін та саморозвитку. І тут, як і у власних захопленнях, юнак орієнтується лише на перемогу.