Протидіємо туберкульозу разом



Протидіємо туберкульозу разом

Сьогодні в Україні, як і в усьому світі, відзначають День боротьби з захворюванням на туберкульоз.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, третя частина населення планети інфікована мікобактерією туберкульозу (МБТ). Щорічно на планеті виявляють 8-9 млн осіб, які вперше захворіли на цю підступну хворобу, а помирає від неї близько півтора мільйона людей, абсолютна більшість з яких – мешканці країн, що розвиваються.

Ще у 1995 році в Україні зареєстрували епідемію туберкульозу. Але й досі державні органи та громадські інституції борються з поширенням цієї соціально небезпечної інфекції.

Для надання комплексного пакету послуг з ВІЛ, туберкульозу (ТБ) та вірусного гепатиту С (ВГС), на базі 28 підрозділів пробації у різних регіонах України в рамках проекту «Заради життя» (Serving Life), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та впроваджується РАТН, було створено консультативні кабінети.

Консультування, тестування на небезпечні хвороби та направлення для отримання спеціалізованої медичної допомоги (при потребі) у таких кабінетах надається особам, які перебувають у конфлікті із законом, безкоштовно, анонімно та добровільно.

Тільки протягом 2019 року в таких консультативних кабінетах скринінгове анкетування пройшло 3 623 клієнта пробації, у 606 з яких – виявлено підозру на туберкульоз.

Окрім того, для профілактики туберкульозу в усіх органах пробації систематично проводиться відповідна роз’яснювальна робота з клієнтами пробації. Основний акцент при цьому робиться на відповідальному ставленні до свого здоров’я та здоров’я оточуючих.

Тільки усвідомивши всі ризики та наслідки цієї хвороби, а також обєднавши зусилля, можна здолати будь-яку проблему, виклик чи небезпечну хворобу.

Бережіть себе! І нехай жоден вірус Вас не здолає!