АЛЬТЕРНАТИВНІ САНКЦІЇ У ПІВНІЧНІЙ ІРЛАНДІЇ



АЛЬТЕРНАТИВНІ САНКЦІЇ У ПІВНІЧНІЙ ІРЛАНДІЇ
Результати досліджень свідчать, що судові вироки щодо ув’язнення правопорушників на короткі терміни є менш ефективними у боротьбі зі злочинністю, ніж громадські санкції. У зв’язку з цим Голова Судової адміністрації закликав Комісію з питань пробації Північної Ірландії (далі PBNI) розробити програму ефективного виконання судових вироків щодо громадських робіт (далі ЕСО) як альтернативу великій кількості вироків покарання у виді позбавлення волі на термін до 12 місяців (88 % усіх вироків у травні 2015 року). З огляду на законодавство Північної Ірландії суддям було запропоновано більше уваги звертати на альтернативні види покарань.
1 жовтня 2015 року в рамках програми ЕСО відповідні пілотні проекти почали реалізовуватися судами та органами пробації населених пунктів Ards, Armagh та South Down. В жовтні 2018 року впровадження програми розпочалося в північно-західному регіоні Північної Ірландії.
Пріоритети програми ЕСО: практика відновлювального правосуддя, відшкодування збитків жертвам правопорушень і виконання суспільно корисних неоплачуваних робіт в громадах. Особи, які мають проблеми з психічним здоров’ям, після обстеження відповідними спеціалістами PBNI у разі необхідності повинні виконувати план призначеного лікування, що є складовою частиною індивідуального плану роботи із засудженим. Крім того в рамках останнього реалізуються певні заходи в рамках співробітництва зі спеціалістами у сфері відновлювального правосуддя, а також надання необхідної підтримки засудженим батьками та іншими членами їх сімей. Значну роботу здійснюють і волонтери, зокрема з благодійної організації «Barnardo’s volunteers», що спеціалізується на допомозі неповнолітнім жителям Великої Британії.
В рамках програми ЕСО понад 400 осіб в Північній Ірландії отримали вироки, альтернативні короткому ув’язненню. Оприлюднені результати оцінки реалізації цієї програми протягом 2015–2017 років. Вони свідчать про її позитивний вплив на засуджених, членів їх родин та відповідні місцеві громади. За цей період кількість судових вироків щодо ув’язнення правопорушників на термін до 12 місяців зменшилися на 20,7 % у пілотних регіонах; 90 % засуджених зазначили, що ця програма сприяла виправленню їх поведінки, тому вони стали на шлях законослухняного життя; переважна більшість засуджених (87 %) знайшли допомогу співробітників PBNI у вирішенні певних проблем, що значно сприяло профілактиці злочинності; рівень вчинення повторних правопорушень засудженими знизився до 10 %; проблеми із зловживанням алкоголем та наркотиками були відповідно у 71 % та 61 % засуджених, з яких 83 % зазначили, що вважають корисною допомогу, зокрема надання психологічної підтримки, з боку співробітників PBNI щодо відмови від зловживання алкоголем та наркотиками.
Головна перевага програми ЕСО – скорочення кількості вироків щодо ув’язнення правопорушників, що призводить до зменшення витрат, що покриваються платниками податків. ЕСО є ефективною програмою щодо надання необхідної підтримки засудженим. Відповідні ініціативи були ухвалені Судовою адміністрацією для впровадження на всій території Північної Ірландії.
Економія коштів у разі повномасштабного впровадження програми ЕСО на території Північної Ірландії оцінюється у 8,3 млн фунтів стерлінгів на рік. Сприятливий вплив програми на суспільство полягає також у вирішенні низки проблем, пов’язаних з вчиненням правопорушень. Крім того, в процесі виконання покарань засудженими враховуються інтереси жертв відповідних правопорушень.
Важливим фактором також є співвідношення вартості та якості виконання покарань, альтернативних коротким термінам ув’язнення. Завдяки відповідній роботі судів та органів пробації життя багатьох людей в Північній Ірландії змінюється на краще та стає більш безпечним.
Джерело інформації: стаття заступника директора PBNI С. Гамільтона на сайті СЕР (Конфедерація європейської пробації) : https://www.cep-probation.org/reducing-short-term-prison-sentences-in-northern-ireland-enhanced-combination-orders/?fbclid=IwAR0MWFtX-Tk4wq10kn15Oe5gDLd8mEAmSvYbvB2PefQvlfrtFaPZMSOyXMk
Переклад: відділ міжнародного співробітництва ДУ «Центр пробації», М.М. Колодяжний, inco@probation.gov.ua