Будуємо пробацію разом: дедалі більше людей долучаються до волонтерського руху в пробації



Будуємо пробацію разом: дедалі більше людей долучаються до волонтерського руху в пробації

Будуємо пробацію разом: дедалі більше людей долучаються до волонтерського руху в пробації❗️

Одним із головних чинників ефективної розбудови системи пробації та забезпечення виконання працівниками служби покладених на них завдань, є налагодження тісної співпраці з представниками громадянського суспільства. Адже взаємодія органів пробації та громадськості розширює можливості щодо підтримки осіб у конфлікті із законом у складних життєвих обставинах, забезпечує вчасність та комплексність соціальних послуг клієнтам пробації.

Поряд із цим, розвиток волонтерства в пробації є одним з пріоритетних завдань відповідно до Паспорту реформи пенітенціарної системи та пробації.
Відповідно до стратегічних завдань Паспорту, до кінця 2019 року частка підрозділів, що співпрацює з волонтерами, має становити 10 %.
Станом на сьогодні вже 40% підрозділів по усій країні налагодили таку співпрацю: 227 уповноважених органів з питань пробації у 22 областях України співпрацюють із 433 волонтерами.

Найвижчих показників досягли в: Одеській (97% підрозділів), Київській (95), Рівненській (94), Кіровоградській (88) Житомирській (81), Івано-Франківській (73), Дніпропетровській (63), Херсонській (55) та Миколаївській (54) областях.

Основним завданням волонтерів пробації є сприяння органу пробації у здійсненні нагляду за засудженими та проведення з ними соціально-виховної роботи. З урахуванням досвіду роботи, освіти, моральних, ділових якостей, висловлених пропозицій та побажань волонтера пробації, волонтер може долучатися до участі у таких видах діяльності як:

✍️ здійснення наглядових заходів за місцем роботи та навчання засуджених;
✍️ проведення соціально-виховної роботи із засудженими;
✍️ складання та реалізація індивідуальних планів роботи із засудженими;
✍️ проведення індивідуально-профілактичної роботи із засудженими;
✍️ надання консультативної, психологічної та інших видів допомоги засудженим;
✍️ надання допомоги у працевлаштуванні засуджених, залученні їх до навчання, виховних заходів та соціально корисної діяльності;
✍️ реалізація пробаційних програм стосовно осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням;
✍️ здійснення заходів з підготовки осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, до звільнення;
✍️ реалізація інших заходів, спрямованих на виправлення засуджених та запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень.

Пробація є прогресивним підходом до реалізації покарань, що забезпечує не тільки виправлення осіб, що вчинили злочин, але і сприяє їх поверненню до суспільства і створенню можливостей до змін. Для успішної реалізації зазначених цілей надзвичайно актуальним є залучення волонтерів, адже лише спільними зусиллями із соціально активними і свідомими громадянами можливо побудувати безпечну та розвинену громаду!