🔷 Пробація як ланка взаємодії у протидії домашньому насильству



🔷 Пробація як ланка взаємодії у протидії домашньому насильству
16-17 вересня 2021 року в Києві відбувся дводенний форум «Превенція та протидія домашньому насильству. Координація спільних зусиль з протидії домашньому насильству», організований Програмою ООН із відновлення та розбудови миру (UNDP Ukraine / ПРООН в Україні) за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії, Швеції, Королівства Нідерландів та Європейського Союзу.
 
👥 Форум був присвячений питанням протидії домашньому насильству та зібрав представників неурядових організацій Донеччини та Луганщини, правоохоронних органів, судів, органів місцевої влади Донеччини й Луганщини, а також профільних міністерств і відомств, аби напрацювати цілісне бачення, які необхідні спільні зусилля для зниження випадків домашнього насильства в Україні.
 
Участь у Форумі також взяли представники апарату Центру пробації та обласних філій в Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях.
 
У рамках Форуму розглядалися такі питання:
📍 Проблеми реалізації термінових заборонних та обмежувальних приписів. Протидія домашньому насильству як адміністративному правопорушенню;
📍 Кримінальна відповідальність за домашнє насильство: якою вона має бути?
📍 Міжвідомча взаємодія щодо запобігання та протидії домашньому насильству.
 
🗣 Зокрема, заступник директора Державної установи «Центр пробації» Олена Суботенко поінформувала присутніх про роль органів пробації у протидії домашньому насиллю – в частині міжвідомчої взаємодії як інституція, що забезпечує виконання судових рішень про покарання кривдників.
 
🔰 За її словами, протягом 2020 року на обліку органів пробації перебувало 200 осіб, засуджених за домашнє насильство (засуджені за кримінальні правопорушення). У поточному році ця статистика збільшилась уже вдвічі. Наразі здійснюється нагляд відносно 420 осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням або засуджених до громадських робіт. Крім того, відносно осіб, які вчинили домашнє насильство за ознакою статі, органи пробації забезпечують виконання адміністративних стягнень.
 
🔰 У роботі з даною категорією клієнтів пробації активно використовуються такі інструменти пробації як оцінка ризиків вчинення повторних кримінальних правопорушень, що дозволяє виявити криміногенні потреби у засуджених і визначити комплекс заходів, необхідних для реалізації в рамках індивідуальної роботи з правопорушниками, та пробаційні програми, що впливають на їх мислення, ставлення до життя та поведінку.
 
🔰 У рамках міжвідомчої взаємодії пробація при отриманні судового рішення, який поклав на кривдника обов’язок проходження пробаційної програми, інформує про це органи місцевого самоврядування.
 
🔰 Підрозділи пробації здійснюють контроль за поведінкою засуджених, до яких застосовують обмежувальні заходи, згідно з якими передбачено проходження ними програми для кривдників в органах місцевого самоврядування.
 
🤝 Дякуємо усім партнерським організаціям, які долучаються до роботи з клієнтами пробації заради профілактики повторної злочинності та підвищення безпеки в наших громадах! У тому числі й протидії домашньому насильству.
 
#партнерство_пробація