Понад 3️⃣5️⃣0️⃣0️⃣ клієнтів пробації може потрапити під амністію–2020 за формальними ознаками



Понад 3️⃣5️⃣0️⃣0️⃣ клієнтів пробації може потрапити під амністію–2020 за формальними ознаками

Наприкінці квітня цього року у Верховній Раді України було зареєстровано законопроєкт № 3397 «Про амністію засуджених (щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2)», розроблений Міністерством юстиції України.

Головною метою такої ініціативи є запобігання виникненню і поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19 серед ув’язнених та засуджених, в тому числі й тих, які відбувають покарання, не пов’язані з позбавленням волі.

Під дію цього закону можуть потрапити особи у конфлікті із законом, які не становлять значної небезпеки для суспільства, вчинили нетяжкі злочини та вважаються найбільш незахищеними та соціально вразливими категоріями.

У цілому, у разі прийняття проєкту Закону Верховною Радою України, за формальними ознаками звільненню від відбування покарання підлягатиме понад три з половиною тисячі осіб, які перебувають на обліку органів пробації, що становить менше 10 % від загальної кількості клієнтів пробації, які відбувають кримінальні покарання та притягнені до адміністративної відповідальності (станом на 01.05.2020 року).

Зокрема під дію Закону може потрапити:
🔹понад 2 тисячі засуджених до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, які не позбавлені батьківських прав і на день набрання чинності цим Законом мають дітей віком до 18 років, дітей з інвалідністю та/або повнолітніх сина чи дочку, визнаних особами з інвалідністю;

🔹понад 300 осіб з числа клієнтів пробації, визнаних особами з інвалідністю першої, другої або третьої групи, а також хворими на активну форму туберкульозу, онкологічні захворювання, СНІД та інші тяжкі хвороби, що перешкоджають відбуванню покарання;
🔹майже 250 осіб пенсійного віку;

🔹більше 200 осіб, які на момент вчинення злочину були неповнолітніми;

а також:
🔹до 100 ветеранів війни,
🔹 70 учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи,
🔹 майже 20 вагітних жінок,
🔹 майже сотня тих, хто має батьків (або одного з них), які досягли 70-річного віку або визнані особами з інвалідністю I групи, за умови, що у них немає інших працездатних дітей.

Окрім того, невідбуту частину покарання може бути наполовину скорочено 8️⃣3️⃣-м особам, засудженим за злочини, що не є особливо тяжкими, і які відбувають покарання, не пов’язані з позбавленням волі, та не підлягають звільненню від відбування покарання на підставі статей 1 – 6 цього Закону.

Довідково: Звільнення від відбування покарання на підставі закону про амністію є проявом гуманізму держави у сфері виконання кримінальних покарань. Окрім того, акт амністії сприяє економії державних коштів, передбачених на утримання та «перевиховання» засуджених.

Відповідно до статті 7 Закону України “Про застосування амністії в Україні” закони про амністію Верховна Рада України може приймати не частіше одного разу протягом календарного року. Однак востаннє такий закон було прийнято ще у грудні 2016 року.