У рамках нідерландсько-українського проекту МАТРА на Київщині розпочинається запровадження пілотного проекту з поширення практики застосування громадських робіт



У рамках нідерландсько-українського проекту МАТРА на Київщині розпочинається запровадження пілотного проекту з поширення практики застосування громадських робіт

#міжнародна_співпраця_пробація #партнерство_пробація

У рамках нідерландсько-українського проекту МАТРА на Київщині розпочинається запровадження пілотного проекту з поширення практики застосування громадських робіт

Актуальність та особливості реалізації такого пілотного проекту, а також проблемні питання та можливі шляхи їх вирішення міжнародні експерти, представники Центру пробації, судді та прокурори спільно із представниками органів місцевого самоврядування Василькова та Васильківського району обговорили під час «круглого столу», який відбувся 25-26 червня 2019 року у м. Васильків Київської області.

Позицію Центру пробації під час заходу представляли начальник відділу досудової пробації Ирина Карандюк та провідний фахівець відділу міжнародного співробітництва Юлія Матвєєва, а також представники філії установи у Київській області та структурного її підрозділу у м. Васильків.

Під час заходу керівник міжнародного департаменту служби пробації Нідерландів Майолейн Грот представила учасникам заходу процедуру застосування громадських робіт у їхній країні. Вона акцентувала увагу на перевагах такої міри покарання як для правопорушника, так і для громади, в якій він виконує зазначений обов’язок.
За словами міжнародних експертів, у Нідерландах понад 80 відсотків вироків – це призначення покарання у виді громадських робіт.

Натомість в Україні, за інформацією прокурора Васильківського відділу Києво-Святошинської прокуратури Київської області Альони Народовець, більш поширеною є практика призначення звільнення від покарання з випробуванням чи призначення штрафу, аніж покарання у виді громадських робіт.

Так, наприклад, у межах санкції однієї й тієї ж статті у 70 відсотках судді приймають рішення про застосування покарання у виді звільнення від покарання з випробуванням, мотивуючи це більш зрозумілим для них «механізмом покарання» за невиконання такого обов’язку – застосуванням більш суворого покарання – засудженням до відбування покарання у місцях позбавлення волі.

У свою чергу, начальник Васильківського міськрайонного відділу філії Центру пробації у м.Києві та Київській області Тетяна Амброз презентувала наявну практику виконання покарань у виді громадських робіт у Васильківському районі Київської області.

Вислухавши всі аргументи міжнародних експертів та представників органів пробації в Україні про доцільність і соціальну значущість громадських робіт, присутні на заході прокурори та судді згодилися з тим, що таку судову практику варто поширювати.

При цьому міжнародні експерти висловили побажання щодо проведення на регіональному рівні широкої інформаційної кампанії для роз’яснення громаді переваг громадських робіт, а також посилення контролю з боку органу пробації за виконанням такого покарання, що, в свою чергу, сприятиме встановленню довіри суддів та поширенню такої судової практики.

В цілому фахівці з Нідерландів акцентували увагу на важливості співпраці органів пробації із органами місцевого самоврядування задля визначення можливостей та забезпечення ефективності від громадських робіт для територіальної громади.

У рамках заходу начальник філії Державної установи «Центр пробації» у м. Києві та Київській області Алексей Колосов зустрівся із керівниками Васильківської міської ради та Ковалівської об’єднаної територіальної громади, які схвально відгукнулися про можливість реалізації зазначеного пілотного проекту та висловили готовність надати сприяння у його реалізації.