Портрет середньостатистичного волонтера пробації: особа працездатного віку, яка має досвід волонтерської діяльності від 7 місяців до 3 років



Портрет середньостатистичного волонтера пробації: особа працездатного віку, яка має досвід волонтерської діяльності від 7 місяців до 3 років

У гендерному розподілі жінки👩🏻‍💼«поступаються» чоловікам🧑🏻‍💼лише на 2 відсотки. Таких висновків досягнуто в результаті дослідження, проведеного працівниками Центру пробації.
Вцілому у ході дослідження було проаналізовано анкети 8️⃣5️⃣9️⃣громадян, які станом на 01.06.2020 року здійснювали волонтерську діяльність, пов’язану з пробацією.
Отож, гендерний аналіз засвідчив, що до волонтерства в пробації в Україні у рівній мірі долучаються і чоловіки, і жінки: 423 (49% із 859 волонтерів пробації) – це жінки та дівчата, 436 (51%) – чоловіки та юнаки.
За віковим цензом волонтери пробації представлені таким чином: 50% (434 особи) – віком від 36 до 55 років, 35% (297 осіб) –від 22 до 35 років, 45 волонтерів, які співпрацюють з органами пробації, не досягли 21-річного віку; 65 осіб – віком від 56 до 65 років, 18 осіб є старшими за 65 років.
Аналіз «досвіду» таких осіб свідчить про те, що майже 50% осіб, залучених до волонтерської діяльності, пов’язаної з пробацією, мають недостатній або незначний досвід волонтерської діяльності. Так, 112 осіб працюють волонтером менше ніж 6 місяців, 305 осіб – мають волонтерський досвід до 1 року, від 1 року та більше ніж 3 роки сумарно мають 442 волонтери.
Із 859 осіб, які залучені до волонтерства у пробації, 229 осіб (23%) є представниками інституцій громадянського суспільства – громадських, благодійних та інших організацій.
Отримані в результаті дослідження дані дають уявлення про те, хто наразі долучається до пробаційної діяльності в якості добровольців, які допомагають у вирішенні тих чи інших питань.

Органи пробації відкриті до такої співпраці та запрошують усіх охочих долучитися до цієї справи. Нагадуємо, що волонтером пробації може стати кожен, хто:
не байдужий до безпеки громади;
має бажання допомагати людям на громадських засадах;
має знання, досвід та можливості спілкуватися з людьми, впливати на їх світогляд і поведінку, допомагати вирішувати їх проблемні питання;
досягнув 18 років та не має проблем із законом (не має судимості).