На Київщині урочисто відкрито унікальний модельний офіс пробації, що архітектурно відповідає міжнародним стандартам



На Київщині урочисто відкрито унікальний модельний офіс пробації, що архітектурно відповідає міжнародним стандартам
Олег Янчук: «Цей модельний офіс пробації є результатом, але не є фіналом, а лише початком розвитку нашої системи пробації. Офіс створено за сприяння проектів міжнародної технічної допомоги «Підтримка судової реформи в Україні через повномасштабне впровадження пробації в Україні» NORLAU Проект Пробації та «Експертна підтримка врядування та економічного розвитку» (EDGE). За пів року із 100-річного приміщення , наданого під офіс міською радою, було створено сучасний офіс пробації за європейською моделлю: із унікальною для України багатофункціональною архітектурою (розмежуванням відкритої та закритої зон для створення інтерактивного середовища для працівників і захисту персональних даних; окремих приміщень для проведення індивідуальної та групової роботи з клієнтами пробації), а також належним матеріально-технічним забезпеченням для виконання усіх функцій пробації.
Окрім того, офіс має зручну локацію для доїзду з різних районів Білої Церкви та району, оскільки розташований неподалік центра міста. Та найголовніше – тут реалізовано європейську модель функціонування офісу пробації, що враховує усі міжнародні стандарти роботи з правопорушниками. У перспективі на базі Білоцерківського міськрайонного відділу Центру пробації, який і функціонуватиме у створеному офісі, є можливість для пілотування нових проєктів, у тому числі й запровадження електронного моніторингу.
Участь в урочистостях з нагоди відкриття модельного офісу пробації, що відбулося 03 грудня 2019 року, взяли поважні гості, які долучилися до його створення: – Віталій Василик, заступник Міністра юстиції України, – п. Уле Т. Хорпестад, Посол Норвегії в Україні, – Олег Янчук, директор Державної установи «Центр пробації», – Віллі Гілл, керівник NORLAU Проекту Пробації, – Геннадій Дикий, міський голова Білої Церкви, – керівництво та персонал Центру пробації, представники міжнародних проектів, що допомагають у розвитку пробації в Україні, органів місцевого самоврядування та державної влади, органів прокуратури та Кримінально-виконавчої системи України, Білоцерківського центру ПКП ДКВС України та . У вітальній промові Посол Норвегії в Україні Уле Т. Хорпестад зазначив, що «створення гарного і безпечного середовища для професійної роботи – це є обов’язкова передумова для якісного надання послуг. Такий досвід ми поширюємо в світі».
Повноважний Посол також сказав: «Гідне ставлення до особистості та її проблемам є фундаментом для змін поведінки в системі пробації та покращення якості життя на рівні громади та суспільства. Оновлений простір модельного офісу пробації слугує саме таким змінам».
Про зміни у політиці Міністерства юстиції та Уряду України, про віру у створення безпечнішого суспільства та зменшення рецидивів вчинення правопорушниками нових злочинів зауважив під час виступу заступник Міністра юстиції України Віталій Василик. Зокрема, він акцентував увагу на тому, що «державна політика у пенітенціарній сфері змінюється з тюремних акцентів на систему ресоціалізації засуджених для того, щоб після звільнення з тюрем їх прийняла громада і суспільство». Профільний заступник Міністра наголосив, що досягнення такої мети значною мірою залежить від органів місцевого самоврядування, які мають долучитися до створення безпечного середовища. Міжнародним партнерам Віталій Василик подякував за підтримку та зауважив: «Безпечна Європа може бути лише з безпечною та успішною Україною. Ми (наша держава – авт..) дуже великі та маємо багато проблем, та ми вдячні за надану допомогу у їх вирішенні». У свою чергу, директор Державної установи «Центр пробації» Олег Янчук зазначив про важливість відкриття модельного офісу. «Це результат нашої тривалої праці з партнерами. Це реальний результат реальної допомоги і щирих переживань за те, яким курсом і як буде розвиватися Україна. Це певний результат зразкового відношення громади та органів місцевого самоврядування Білої Церкви, а також розуміння тих новацій, які варто впроваджувати в нашій країні у такій важливій і чутливій сфері кримінального правосуддя… Але цей результат не є фіналом, а лише початком розвитку нашої системи пробації. Сподіваюся, що такі офіси пробації з’являться і в інших містах України», – сказав очільник національної системи пробації та подякував усім за розуміння й допомогу у вирішенні важливих питань.
Міський голова Білої Церкви Геннадій Дикий також подякував поважним гостям за підтримку та наголосив, що радий і гордий з того, що місто Біла Церква стала одним із перших, де впроваджено такий прогресивний проєкт. «Це, в першу чергу, безпека проживання громади у нашому місті. Підвищуючи безпеку, ми створюємо комфортне середовище для проживання в місті», – сказав мер Білої Церкви. Він також поінформував присутніх, що місцева влада уже розглянула питання щодо затвердження програми та виділення у наступному році коштів для підтримки діяльності Білоцерківського відділу пробації. Біла Церква стала другим після Харкова містом, де за сприяння NORLAU Проєкту Пробації створено модельний офіс пробації.
Керівник цього Проєкту Віллі Гілл у своїй промові акцентував увагу на тому, що співробітники цього підрозділу пробації є найціннішим у створенні модельного офісу пробації. Їх комфорт і безпека під час виконання роботи сприяють зміні поведінки клієнтів пробації, підвищенню безпеки в місті та реабілітації засуджених, що підвищує довіру громади до пробації в цілому. «Пробація – одна з найголовніших ланок у системі юстиції», – сказав Віллі Гілл.
Слова подяки висловила і начальник Білоцерківського міськрайонного відділу Центру пробації Ольга Якименко: за здійснення мрії очолюваного нею колективу про власне приміщення, за розуміння та довіру такої важливої справи. …Поважні гості перерізали символічну стрічку. Усі охочі оглянули приміщення модельного офісу. Міжнародні та національні експерти детально розповіли журналістам про завдання та переваги пробації. А колектив Білоцерківського міськрайонного відділу Центру пробації розпочав нову історію добрих справ, позитивних змін та щасливих історій жителів Білої Церкви.