Пробація – партнер у реалізації державної політики щодо подолання наркотичної залежності



Пробація – партнер у реалізації державної політики щодо подолання наркотичної залежності

27-29 листопада 2019 року у Національній академії наук України відбулась II Національна конференція з наркополітики, організована на підтримку реалізації Стратегії в області наркотиків в Україні. Участь у заході взяли представники Міністерства охорони здоров’я, Міністерства юстиції України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України, Служби безпеки України. Державну установу «Центр пробації» під час заходу представляли директор установи Олег Янчук, його перший заступник Ірина Яковець і заступники – Олена Суботенко та Віктор Васюк.

Під час сесій на конференції було обговорено вкрай важливі питання щодо політики держави у частині ставлення до наркотиків відповідно до національного та міжнародного контексту. Зокрема, національна стратегія з наркотиків і суспільне здоров’я, програми ВІЛ-профілактики, лікування та реабілітації в Україні, зниження незаконного обігу наркотиків, права людини та подолання дискримінації у положеннях наркополітики в Україні тощо.

Окреме пленарне засідання було присвячено наркоситуації та охороні здоров’я в пенітенціарних закладах, в рамках якого основні напрями діяльності окреслив заступник Міністра юстиції України Віталій Василик. Представники ДКВС України, Центру пробації та громадських організацій презентували програми реабілітації засуджених та ув’язнених із психічними й поведінковими розладами, що викликані вживанням психоактивних речовин, наркологічної допомоги та медичні сервіси в установах виконання покарань. Під час пленарних дискусій активно обговорювалися проблемні питання та застосування нових інструментів роботи із засудженими щодо профілактики наркозалежності, зокрема, які виникають у рамках реалізації пілотного проєкту Благодійної організації «FREE ZONE».

Очільник Центру пробації поінформував присутніх про заходи, що реалізовуються на базі уповноважених органів з питань пробації, в тому числі й пробаційна програма «Попередження вживання психоактивних речовин».

На основі напрацювань робочих груп, які розглядали різні аспекти формування наркостратегіі на майбутнє, було розроблено бачення майбутньої наркостратегії на 2020-2030 роки, яку буде оформлено у формі резолюції та згодом направлено всім заінтересованим сторонам для врахування у своїй подальшій діяльності.