Пробація поглиблює співпрацю у напрямі правосуддя щодо неповнолітніх



Пробація поглиблює співпрацю у напрямі правосуддя щодо неповнолітніх

 

 

30 жовтня 2019 року перша заступниця директора Центру пробації Ірина Яковець долучилась до участі у засіданні Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх.

На сьогодні в Україні функціонує розгалужена система збору, обробки та аналізу уповноваженими органами адміністративних даних щодо неповнолітніх у контакті із законом.
Уповноважені органи з питань пробації належать до переліку установ, які є розпорядниками відповідної інформації, зокрема, ними здійснюється збір та обробка даних щодо неповнолітніх, які відбувають покарання, не пов’язані з позбавленням волі.

В ході засідання було розглянуто поточний стан функціонування національної системи збору адміністративних даних щодо неповнолітніх та обговорено шляхи її удосконалення. Відповідно до отриманих даних, першочерговим напрямом роботи визначено усунення невідповідностей національних показників системи статистики міжнародним стандартам у цій сфері.

Довідково:
Міжвідомча координаційна рада з питань правосуддя щодо неповнолітніх – це тимчасовий консультативно-дорадчий орган Кабінету Міністрів України (далі – КМУ), утворений згідно постанови КМУ від 24 травня 2017 року № 357 з метою запровадження міжінституційної платформи для системного обговорення та вирішення проблемних питань розвитку правосуддя щодо неповнолітніх, прийняття узгоджених рішень, що відповідають інтересам дитини.

Ключовими завданнями Міжвідомчої координаційної ради є:
1. координація дій органів виконавчої влади з метою забезпечення розвитку політик і практик забезпечення інтересів неповнолітніх, які вчинили кримінальне правопорушення, стали жертвами, або свідками злочинів;
2. вдослідження спроможності запуску єдиної системи органів, що працюють з дітьми;
3. вдосконалення нормативно-правової бази з питань правосуддя щодо неповнолітніх з урахуванням досвіду зарубіжного законодавця;
4. формування достатніх пропозицій запровадження ефективного правосуддя щодо неповнолітніх, які вчинили правопорушення;
5.Вивчення шляхів вирішення проблемних питань функціонування відновного правосуддя в Україні.