📈Проєкт із розвитку волонтерства в пробації на Прикарпатті крізь призму досягнень та перспектив 🤝🇺🇦🇪🇺



📈Проєкт із розвитку волонтерства в пробації на Прикарпатті крізь призму досягнень та перспектив 🤝🇺🇦🇪🇺

 

 

📌Громадська організація може бути об’єднуючим елементом між органом пробації та органом державної влади або приватним сектором.
📌Ініцативний та активний представник громадськості консолідує і підтримує зусилля органу пробації у забезпеченні безпеки в суспільстві.
📌Громадська організація має доступ до ресурсів, які можуть бути додатково використані для роботи з правопорушниками.

Такі висновки підтверджені практикою, що склалася в Івано-Франківській області у процесі реалізації пілотного проєкту з розвитку волонтерства в пробації, що стало можливим за підтримки EU Project “Pravo-Justice”. Про це розповіла міжнародний експерт Валері МакНірні 31 жовтня 2019 року під час робочої зустрічі з керівництвом Центру пробації.

Обговорюючи проміжні результати реалізації проєкту, міжнародний експерт схвально оцінила заходи, що вживаються на Прикарпатті для популяризації волонтерства в пробації, добору та залучення їх до співробітництва із органами пробації. При цьому Валері МакНірні зазначила, що налагодити такий процес вдалося завдяки залученню до цієї роботи у якості національного експерта проєкту ЄС «Право-Justice» представника громадськості Надію Чучук, яка енергійно, ініціативно та відповідально поставилася до реалізації пропозицій міжнародного експерта та керівництва філії Центру пробації в Івано-Франківській області.

Наразі в області:
усі підрозділи заключили договори про співробітництво із волонтерами пробації;
діяльність, пов’язану з пробацією, провадять 44 волонтери пробації;
міський голова Івано-Франківська висловив підтримку ініцітив з розвитку волонтерства в пробації регіону та має намір підписати відповідний Меморандум;
національному експерту проєкту ЄС «Право-Justice» з розвитку волонтерства в пробації запропоновано ввійти до складу спостережної комісії;
керівництво одного з прогресивних підприємств регіону «Електролюкс» надав згоду на працевлаштування на підприємство клієнтів пробації з метою їх соціальної адатації (алгоритм взаємодії передбачає участь волонтерів пробації у відборі таких осіб за певними кваліфікаційними вимогами та подальшого їх кураторства);
проведено десятки різноманітних зустрічей, акцій та медіа-заходів для популяризації волонтерства в пробації.

У найближчій перспективі – навчання волонтерів та підвищення рівня кваліфікації персоналу пробації в частині взаємодії з представниками громадськості, а також розширення практики залучення органів влади та приватного сектору до сприяння виконанню завдань пробації…

Такі апробовані інструменти розвитку громадянського суспільства та волонтерства в пробації зокрема, як і досвід співробітництва з волонтерами на Дніпропетровщині, будуть відображені як позитивна практика і в Стратегії розвитку волонтерства в пробації, розробленій за сприяння експертів проєкту ЄС «Право-Justice».

Цього разу у рамках зустрічі було обговорено основні принципи та позиції, терміни та складові такого стратегічного документу, який планується в подальшому поширити по всій Україні. Окрім положень нормативно-правової бази в Україні та тенденцій розвитку волонтерства в пробації в європейських країнах, у проєкті Стратегії уже визначено основні кроки (заходи) для імплементації міжнародних стандартів в практику системи пробації в Україні.

Дану стратегію планується затвердити уже до кінця поточного року після її доопрацювання міжнародним експертом та фахівцями Центру пробації.

Директор Центру пробації Oleg Yanchuk також позитивно оцінює досягнення у розвитку волонтерства в пробації на Прикарпатті. Він запевнив міжнародного експерта, що персонал органів пробації і в інших регіонах зацікавлений у таких змінах. Однак, як зазначив очільник установи, нас цікавить досвід та успішні приклади й інших держав для вдосконалення цієї роботи.

У свою чергу, заступник директора Центру пробації Олена Суботенко у процесі обговорення основних позицій щодо навчання волонтерів та працівників пробації запропонувала розглянути можливість так званого «каскадного» навчання тренерів, що забезпечить сталість розвитку волонтерства в пробації і після завершення пілотного проєкту.

Традиційно начальник відділу міжнародного співробітництва Центру пробації Владислав Клиша (Влад Клыша) на знак подяки за підтримку й розвиток пробації в Україні вручив Валері МакНірні символічний брендовий значок пробації.

Пробація України – Івано-Франківська область