Реанімуючи життя та душі



Реанімуючи життя та душі

Волонтери пробації – люди найрізноманітніших професій, віку та соціального статусу. Але об’єднує їх спільне бажання – допомагати тим, хто потребує підтримки й готовий до змін.

Два місяці тому ряди волонтерів пробації поповнив і лікар-реаніматолог Кременчуцької міської дитячої лікарні Сергій Шамрай. Продовжуючи родинну династію медичних працівників, протягом 10 років пан Сергій рятував життя та здоров’я тих, хто потрапив у біду. А почувши від друзів – працівників Крюківського районного відділу філії Центру пробації в Полтавській області, про підлітків та молодих людей, які опинилися у конфлікті із законом, бо зробили свого часу неправильний вибір, і не можуть самостійно справитися із проблемами, що їх спіткали, довго не роздумував, – вирішив допомагати рятувати душі та майбутнє клієнтів пробації.

Відкритість, комунікабельність, вміння легко встановлювати довірливі стосунки допомагають Сергієві не лише у професійній діяльності, а й у спілкуванні із правопорушниками в позаробочий час у якості волонтера пробації. Зараз він активно долучається до соціально-виховної роботи з особами зазначеної категорії та неймовірним ентузіазмом ділиться власними знаннями і досвідом.

Так, наприклад, нещодавно лікар-реаніматолог провів тренінгове заняття для підлітків у конфлікті із законом, під час якого розповів про ознаки теплових і сонячних ударів, опіків різних ступенів, харчових та хімічних отруєнь, а також про домедичну допомогу, яку кожен може надати собі чи оточуючим ще до приїзду швидкої допомоги. Усі присутні з цікавістю долучилися і до практичних занять із накладення пов`язок, шин і джгутів, а також отримали знання про застосування непрямого масажу серця і штучного дихання при наявності ознак клінічної смерті.

Лікар переконаний, що такі знання та досвід знадобляться підліткам у житті, адже кожен із них може бути корисним для інших. А це, в свою чергу, стимулює їх до саморозвитку, відповідальності та взаємодопомоги ближнім.

У подальшому Сергій буде навчати клієнтів пробації й іншим «урокам виживання» та надання першої медичної допомоги, від якої іноді залежить, чи виживе людина взагалі.

Окрім того, лікар проводить індивідуальні консультації з питань профілактики соціально небезпечних хвороб і пропагує серед клієнтів пробації здоровий спосіб життя.

«Клієнти пробації можуть бути корисними іншим людям. Волонтери пробації на власному прикладі вчать правопорушників бути відповідальними і доброзичливими, а також рятувати життя оточуючих у критичній ситуації», – вважає Сергій Шамрай.

Пробація України – Полтавська область