Пробація та в’язниці працюють на спільний результат – успішну реінтеграцію осіб у конфлікті з законом



Пробація та в’язниці працюють на спільний результат – успішну реінтеграцію осіб у конфлікті з законом

З метою удосконалення системи надання підтримки й допомоги особам, які звільняються з місць позбавлення волі, задля їхньої успішної реінтеграції в суспільство на Львівщині у квітні 2018 року в рамках реалізації пенітенціарної пробації було запроваджено пілотний проєкт, сприяння в розробці та реалізації якого надає благодійна організація «FREE ZONE».

Однак успішність впровадження усіх новацій в рамках реалізації проєкту є можливою завдяки налагодженій співпраці органів пробації із установами виконання покарань. І суттєва заслуга в цьому належить Тетяні Тарасівні Кушнір, заступнику начальника Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України з питань дотримання прав засуджених та осіб, узятих під варту.

Пані Тетяна схвально оцінює можливості пробації та вбачає користь для суспільства від плідної співпраці установ виконання покарань із органами пробації.

«Вирок суду – це не вирок долі. Людина, яка відбуває покарання у місцях позбавлення волі, не перестає бути громадянином своєї держави і може бути корисною своїй родині та громаді. Пробація допомагає тим, хто оступився, впевнено зробити перші правильні кроки на свободі після звільнення з в’язниці. Це ніби завершальний акорд тієї тривалої роботи, що проводиться із засудженими у місцях позбавлення волі», – говорить Тетяна Кушнір.

На Львівщині таким шансом на життя з чистого аркуша при підтримці уповноважених органів з питань пробації з часу реалізації пілотного проекту вирішили скористатися понад 50 засуджених, які готувалися до звільнення. 32 з них уже повернулися у рідні місця, отримали необхідну допомогу (соціальний супровід) у працевлаштуванні чи отриманні медичної допомоги, а також при вирішенні інших життєвих проблем.
Пробація України – Львівська область