Німецькі практики на користь українським правопорушникам



Німецькі практики на користь українським правопорушникам

Німецькі практики на користь українським правопорушникам

На Івано-Франківщині волонтерство в пробації почали активно розвивати лише у поточному році – коли з’ясували всі нормотворчі засади, сформували «портрет» своїх підоблікових і чітко визначили їх потреби, для задоволення яких і залучають нині волонтерів.

Тож до добору волонтерів пробації в області ставляться виважено і концептуально: зважають на знання і досвід, уважно слухають мотивацію та бажання, цінують реальну допомогу та пропозиції, спільно проводять різнопланові заходи, спрямовані на реальне вирішення конкретних проблем чи задоволення потреб осіб у конфлікті із законом.

Одним із таких цінних волонтерів для уповноважених органів пробації в Івано-Франківській області є Валерія Худзіцька, яка, працюючи практичним психологом Центру підтримки сім’ї БФ «Карітас УГКЦ», почала надавати професійну психологічну допомогу клієнтам пробації, які перебували на обліках Івано-Франківського та Тисменицького підрозділів.

Не дивлячись на юний вік, Валерія є висококваліфікованим фахівцем із багатим досвідом і амбітними планами щодо професійного зростання. Вона – магістр психології, яка додатково оволоділа різноманітними практиками з психології та соціальної роботи, працювала практичним психологом у Центрі розвитку особистості «Унікум» Київського інституту обдарованої дитини та Центрі підтримки сім’ї БФ «Карітас УГКЦ», а також брала участь у складі комісії при доборі кандидатів до Національної поліції у Івано-Франківську. Крім цього, уже третій рік поспіль дівчина здобуває кваліфікацію психотерапевта за навчальною програмою «Психологічне консультування. Гештальт підхід» та «Гештальт терапія» «Institut Psychosoziale Forschung und Persönlichkeits Förderung (Німеччина).

Наразі, уже займаючись приватною практикою, як волонтер пробації Валерія продовжує допомагати засудженим долати психологічні труднощі. Фахівцям органів пробації вона допомагає реалізовувати пробаційні програми, суб’єктів пробації консультує з різних питань. Проводить групові заняття та індивідуальні бесіди, й до кожного знаходить свій підхід.

«З психологічної точки зору пробація є ефективним механізмом корекції, допомоги, сприяє змінам особистості, виконує профілактичну функцію. Також, можу сказати, що це хороша альтернатива для осіб, які здійснили правопорушення, але потребують не позбавлення волі, а допомоги, наставництва і реабілітації», – говорить Валерія Худзіцька.
І додає: «Я радію та підтримую позицію, що реалізація пробаційних заходів відбувається на принципах рівності, розуміння, але не виправдання вчинку, цікавості до особистості та її внутрішнього світу, відсутності оцінок та ярликів. Мені як психологу-волонтеру дуже імпонує змістове наповнення програм, які починаються із встановлення контакту, формування довірливих відносин і поступово спрямовуються на корекцію поведінки. Це дійсно професійний підхід до вирішення проблем».