Створюємо умови для інформаційної безбар’єрності в пробації



Створюємо умови для інформаційної безбар’єрності в пробації

🆕 Створюємо умови для інформаційної безбар’єрності в пробації
✍️ Досить символічно – у межах першого Національного тижня читання Державна установа «Центр пробації» уклала Меморандум про співробітництво з Публічною бібліотекою імені Лесі Українки.
🗯 «Співробітництво з такою організацією як бібліотека є важливим елементом роботи з клієнтами пробації. Адже прочитання книг може впливати на думки людей і мотивувати їх до кращого й вищого. А це відповідає меті пробації – ресоціалізувати правопорушників через зміну їх мислення та поведінки», – на цьому наголосив сьогодні, 16 грудня, директор Центру пробації Олег Янчук під час зустрічі з керівництвом Публічної бібліотеки імені Лесі Українки – директоркою бібліотеки Ольгою Романюк та її заступницею Ольгою Дудок.
🗯 Заступниця директора Центру пробації Олена Суботенко зауважила, що організація змістовного та корисного дозвілля є складовою соціально-виховної роботи із засудженими, які відбувають покарання без позбавлення волі, та запевнила, що підрозділи пробації зацікавлені у співпраці з даною бібліотекою.
☝ У свою чергу Ольга Романюк акцентувала увагу на соціальній функції бібліотеки, що наразі переважає над інформаційною складовою.
🗯 «Ми вже мали перший досвід роботи із засудженими, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, а тепер готові до надання послуг і клієнтам пробації. У час цифровізації та розвитку Інтернет-сервісів бібліотека розвивається та може забезпечити людям соціально незахищених верств інформаційну безбар’єрність й доступ до багатьох сервісів», – зауважила директорка бібліотеки.
Вона поінформувала учасників зустрічі про сервіси та послуги, які доступні для всіх читачів та про можливості, передбачені на безоплатній основі для клієнтів пробації.
Примітно, що у межах співробітництва з бібліотекою передбачено і заходи для підвищення кваліфікації персоналу пробації.
ℹ️ Основними напрямами взаємодії у межах підписаного Меморандуму визначено такі:
📍 Організація змістовного та корисного дозвілля суб’єктів пробації в межах соціально-виховної роботи. Організація та проведення навчальних семінарів і лекцій, а також публічних заходів для отримання ними соціально корисного досвіду.
📍 Розвиток цифрової грамотності та медіаграмотності, підвищення рівня компетентностей, пов’язаних із використанням сучасних інформаційно-комунікаційних технологій, у тому числі практичних навичок користування сучасними бібліотечними сервісами та інтернет-технологіями.
📍 Сприяння професійній діяльності, підвищення рівня комунікативної та інформаційної культури персоналу Центру пробації.
🌐 Відтак сторони домовились про проведення низки заходів, які в режимі онлайн будуть доступними для клієнтів та працівників пробації з усіх регіонів України, а саме: практикуми, обговорення актуальних тем, поетичний слем, майстер-класи та різноманітні тренінги тощо.
👥 Працівники та клієнти пробації зі столиці матимуть ширший доступ до заходів, організованих на базі бібліотеки. Зокрема, вони зможуть долучитися до театрального мистецтва та «живого» спілкування з діячами культури та мистецтва, письменниками й майстринями, які проводять різноманітні майстер-класи.
Олена Суботенко, Публічна бібліотека імені Лесі Українки, м. Київ
#партнерство_пробація